Ciasteczka drożdżowe z konfiturą

Autor:

Kamila O

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.67/5

Oceń przepis

Ocena

4.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka Łaciate (ciepłego)
  • 2,5 dag drożdży
  • 1 jajko
  • 6 łyżek cukru
  • 10 dag masła Łaciate (rozpuszczonego),
  • Szczypta soli
  • 1 białko
  • Konfitura
  • Lukier

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru, dodajemy cieple mleko i 3 łyżki mąki, mieszamy delikatnie i odstawiamy w ciepłe miejsce, by rozczyn podwoił objętość.





Krok 2

Następnie do rozczynu dodajemy przesianą mąkę i rozkłócone jajko, przestudzone masło, 3 łyżki letniej wody, szczyptę soli i pozostały cukier. Wyrabiamy wszystko na elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.



Krok 3

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na stolnicy posypanej mąką i tworzymy krążki.



Krok 4

Konfiturę układamy na krążkach, delikatnie zawijamy brzegi do środka tworząc kulę. Układamy sklejeniem do spodu. Następnie odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Podczas pieczenia smarujemy białkiem. Wystudzone zdobimy lukrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.