Dżem z aronii, jabłek i gruszek

Autor:

Śnieżynka

Danie: Śniadanie

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 kg aronii
  • ½ kg jabłek
  • ½ kg gruszek
  • 1 szkl. soku z jabłek
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 kg cukru

Przygotowanie

Krok 1

Aronię włożyć do zamrażarki na 1-2 doby.



Krok 2

Jabłka i gruszki obrać, pokroić na kawałeczki, skropić sokiem z cytryny.



Krok 3

Aronię przelać wrzącą wodą, wsypać do garnka z grubym dnem, wlać sok z jabłek i gotować około pół godziny. Następnie połowę zmiksować, dodać jabłka, gruszki, cukier i cynamon (gdy owoce są kwaśne można dodać więcej cukru). Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu do uzyskania odpowiedniej gęstości.



Krok 4

Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć, odwrócić na 10-15 minut do góry dnem. Przechowywać w chłodnym miejscu.



Wskazówki

Przechowywać w chłodnym miejscu.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.