Placuszki to pomysł na słodkie śniadanie dla całej rodziny. Są puszyste i pyszne, dodatkowo karmelizowana gruszka nadaje im owocowej słodyczy.
Danie: Śniadanie
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Gruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Na patelnię wsyp cukier i podgrzej go, aż do skarmelizowania i uzyskania brązowego koloru. Dodaj gruszkę i smaż 3-4 minuty, aż gruszka połączy się z cukrem. Ostudź wszystko.
Mleko lekko podgrzej, aby było ciepłe. Świeże drożdże utrzyj z cukrem, aż się rozpuszczą. Dodaj ciepłe mleko i 1/3 ilości mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Następnie dodaj pozostałą mąkę, jajko i karmelizowaną gruszkę.
Patelnię nagrzej z olejem. Placuszki smaż na złoto z każdej strony.
Gruszkę do dekoracji pokrój w paski. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Racuchy podawaj przekładane plastrami gruszki i posypane cukrem pudrem. Na wierzch połóż ubitą śmietankę. Smacznego!
Śmietanka musi być schłodzona, min. 12 h w temperaturze poniżej 6 stopni, aby można było ją dobrze ubić.
Dodaj komentarz