Placuszki z karmelizowaną gruszką

Placuszki to pomysł na słodkie śniadanie dla całej rodziny. Są puszyste i pyszne, dodatkowo karmelizowana gruszka nadaje im owocowej słodyczy.

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia

Dodatki:

  • 1 duża gruszka + 1 mniejsza do dekoracji
  • 2-3 łyżek cukru
  • cukier puder do posypania
  • ok. 300 ml śmietanki UHT Łaciata 30%

Przygotowanie

Krok 1

Gruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Na patelnię wsyp cukier i podgrzej go, aż do skarmelizowania i uzyskania brązowego koloru. Dodaj gruszkę i smaż 3-4 minuty, aż gruszka połączy się z cukrem. Ostudź wszystko.



Krok 2

Mleko lekko podgrzej, aby było ciepłe. Świeże drożdże utrzyj z cukrem, aż się rozpuszczą. Dodaj ciepłe mleko i 1/3 ilości mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Następnie dodaj pozostałą mąkę, jajko i karmelizowaną gruszkę.



Krok 3

Patelnię nagrzej z olejem. Placuszki smaż na złoto z każdej strony.



Krok 4

Gruszkę do dekoracji pokrój w paski. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Racuchy podawaj przekładane plastrami gruszki i posypane cukrem pudrem. Na wierzch połóż ubitą śmietankę. Smacznego!



Wskazówki

Śmietanka musi być schłodzona, min. 12 h w temperaturze poniżej 6 stopni, aby można było ją dobrze ubić.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.