Domowe lody śmietankowe

Autor:

MałgorzataM

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 150 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 150 ml śmietanki 36% Łaciata
  • 4 białka

Przygotowanie

Krok 1

W misce ubić białka z cukrem (aż uzyskamy puszystą piankę). Do ubitej pianki z białek dodać mleko oraz śmietankę, masę wymieszać oraz całość przelać do maszyny do lodów. Maszynka mrozi lody około 20 minut, po tym czasie należy przełożyć masę do wybranych pojemników oraz wstawić do zamrażarki.



Wskazówki

Domowe lody najlepiej spożyć w okresie 2 tygodni od momentu przygotowania.

Pamiętaj o tym, żeby misa od maszynki do lodów miała odpowiednią temperaturę (najlepiej dzień wcześniej umieścić ją w zamrażarce).

Należy dobrze ubić białka z cukrem, w maszynie do lodów cukier się nie rozpuści.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.