Bardzo smaczna i wbrew pozorom prosta w przygotowaniu potrawa. Kurczak faszerowany pieczarkami zasmakuje każdemu, kto lubi pieczarki. Idealny na rodzinny, odświętny obiad.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Przygotowujemy marynatę: oliwę łączymy z miodem, paprykami i solą. Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, nacieramy bardzo dokładnie marynatą i marynujemy przez noc.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Pieczarki kroimy w plastry (możemy zostawić kilka pieczarek w całości do dekoracji), cebulę i czosnek drobno kroimy. Całość lekko podsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle.
Kurczaka faszerujemy pieczarkami i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Układamy pieczarki w całości w naczyniu.
Pieczemy przez 1,5 godziny.
Wraz z kurczakiem możemy również upiec ulubione warzywa, dzięki czemu uzyskamy pyszny jednodaniowy obiad.
Dodaj komentarz