W misce delikatnie wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, brązowy cukier, roztopione masło i sól. Stopniowo dodawaj mąkę, aż powstanie gładkie ciasto. Przenieś na stolnicę i zagnieć na gładką masę.
Przełóż ciasto z powrotem do miski, posmaruj olejem, aby zapobiec przyklejaniu, przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasta, uderz je lekko i podziel na 6-8 części. Każdą część rozwałkuj na długi, cienki wałek. Uformuj precle.
Sodę oczyszczoną wymieszaj z ciepłą wodą. Zanurzaj precle w roztworze sody, a następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmaruj precle roztrzepanym jajkiem i posyp gruboziarnistą solą. Piecz w temperaturze 230°C przez 10-12 minut, aż staną się złocistobrązowe. Podawaj je ze swoim ulubionym dipem śmietanowym Mlekpol. Smacznego!
Dodaj komentarz