Domowe precle

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto na precle:

  • 1 szklanka mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 1/4 szklanki mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 1/4 szklanki sody oczyszczonej
  • 3-4 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • sól gruboziarnista
  • dip śmietanowy Mlekpol

Przygotowanie

Krok 1

W misce delikatnie wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, brązowy cukier, roztopione masło i sól. Stopniowo dodawaj mąkę, aż powstanie gładkie ciasto. Przenieś na stolnicę i zagnieć na gładką masę.



Krok 2

Przełóż ciasto z powrotem do miski, posmaruj olejem, aby zapobiec przyklejaniu, przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.



Krok 3

Po wyrośnięciu ciasta, uderz je lekko i podziel na 6-8 części. Każdą część rozwałkuj na długi, cienki wałek. Uformuj precle.



Krok 4

Sodę oczyszczoną wymieszaj z ciepłą wodą. Zanurzaj precle w roztworze sody, a następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.



Krok 5

Posmaruj precle roztrzepanym jajkiem i posyp gruboziarnistą solą. Piecz w temperaturze 230°C przez 10-12 minut, aż staną się złocistobrązowe. Podawaj je ze swoim ulubionym dipem śmietanowym Mlekpol. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.