Domowe syrniki na bogato

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 250 g twarogu Łaciatego półtłustego,
  • 1 średnie jajko,
  • 60 g mąki pszennej (ok. 3 łyżki),
  • 1 saszetka cukru wanilinowego (16 g),
  • tłuszcz do smażenia (olej, masło klarowane)

Przygotowanie

Krok 1

Rozgnieć twaróg widelcem lub rozdrobnij go w misce – nie musi być idealnie gładki, mogą zostać grudki.



Krok 2

Dodaj jajko, cukier wanilinowy i mąkę. Wymieszaj wszystko łyżką lub ręką – masa powinna być miękka, ale nie bardzo klejąca.



Krok 3

Wilgotnymi dłońmi formuj małe, lekko spłaszczone placuszki.



Krok 4

Rozgrzej patelnię z tłuszczem (niewielka ilość wystarczy). Smaż placuszki na średnim ogniu po 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.



Krok 5

Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj z cukrem pudrem, jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną, owocami, orzechami, konfiturą lub miodem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.