Kreatywny pomysł na nietypowe śniadanie bądź kolację, czyli wytrawne gofry w stylu pizzy. Połączenie gofra, sosu pomidorowego, ciągnącego się sera i dodatków... Czy to nie brzmi wspaniale? Takie gofry z pewnością zyskają uznanie zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Danie: Śniadanie, Kolacja
Osób: 6
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Przygotuj ciasto na gofry. Do naczynia blendera kielichowego wlej mleko. Dodaj jajka i olej. Miksuj przez ok. 1 minutę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Miksuj przez 3 minuty, aż do połączenia składników. Następnie odstaw na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.
Przygotuj sos pomidorowy. W miseczce umieść koncentrat. Dodaj nieco wody, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Ząbek czosnku posiekaj i także dodać do sosu. Dopraw solą, cukrem i ziołami prowansalskimi.
Mozzarellę zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Rozgrzej gofrownicę, delikatnie ją natłuść i upiecz wszystkie gofry. Z przepisu powinno wyjść ok. 6 sztuk. Gofry odłóż na kratkę, aby nie nabrały wilgoci.
Piekarnik nagrzej do 180⁰C.
Gofry ułóż na kratce od piekarnika. Na każdym gofrze rozsmaruj porcję sosu pomidorowego. Dodaj tartą mozzarellę, szynkę i oliwki. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut. Podawaj od razu. Smacznego!
Dodaj komentarz