Kreatywny pomysł na nietypowe śniadanie bądź kolację, czyli wytrawne gofry w stylu pizzy. Połączenie gofra, sosu pomidorowego, ciągnącego się sera i dodatków... Czy to nie brzmi wspaniale? Takie gofry z pewnością zyskają uznanie zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Danie: Śniadanie, Kolacja
Osób: 6
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Przygotować ciasto na gofry: do naczynia blendera kielichowego wlać mleko, dodać jajka i olej. Zmiksować przez minutę. Dodać pozostałe składniki: mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Miksować razem przez 3 minuty. Odstawić na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.
Przygotować sos pomidorowy: w miseczce umieścić koncentrat pomidorowy, dodać wody do konsystencji gęstej śmietany. Posiekać ząbek czosnku i dodać do sosu. Doprawić solą, cukrem i ziołami prowansalskimi.
Mozzarellę zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Rozgrzać gofrownicę, delikatnie ją natłuścić i upiec gofry, powinno wyjść 6 sztuk. Gofry odkładać na kratkę, aby nie nabrały wilgoci.
Piekarnik nagrzać do 180⁰C.
Gofry ułożyć na kratce od piekarnika. Rozsmarować sos pomidorowy, posypać mozzarellą. Na górze ułożyć plastry wędliny i oliwki. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut.
Dodaj komentarz