Domowy ajvar

Tradycyjny bałkański sos paprykowo-bakłażanowy, stworzony z pieczonych warzyw.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 6 czerwonych papryk
  • - 1 bakłażan
  • - 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • - 1 łyżka soku z cytryny
  • - olej do smażenia
  • - sól
  • - ¼ łyżeczki cukru trzcinowego
  • - posiekany ząbek czosnku

Przygotowanie

Krok 1

Bakłażana i paprykę dokładnie myjemy i osuszamy. Każde z warzyw dokładnie opalamy nad palnikami kuchenki gazowej. Im bardziej będą przypalone tym lepszy smak otrzymamy.



Krok 2

Opalone warzywa odstawiamy do wystudzenia. Obieramy je przy użyciu miski z wodą i papierowych ręczników.



Krok 3

Obraną paprykę kroimy w grube plastry, bakłażana w sporą kostkę. Na dnie garnka rozgrzewamy sporą ilość oleju i smażymy warzywa do momentu, aż papryka zmięknie. Następie dodajemy pozostałe składnik i razem dusimy przez kolejne 10 minut.




Krok 4

Gorące warzywa blendujemy, aby pozostały wyczuwalne cząstki warzyw. Zamykamy gorące w słoikach. Jeśli wykonujemy dużą ilość możemy spasteryzować gotowy przetwór.



Wskazówki

Skórka z papryki opalanej nad ogniem odchodzi łatwiej niż ta, opiekana w piekarniku.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

KuchniaMniam

Opublikowany: 2018-12-03 07:36:00

Świetny sos, robiłam taki i polecam!

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.