Bakłażana i paprykę dokładnie myjemy i osuszamy. Każde z warzyw dokładnie opalamy nad palnikami kuchenki gazowej. Im bardziej będą przypalone tym lepszy smak otrzymamy.
Opalone warzywa odstawiamy do wystudzenia. Obieramy je przy użyciu miski z wodą i papierowych ręczników.
Obraną paprykę kroimy w grube plastry, bakłażana w sporą kostkę. Na dnie garnka rozgrzewamy sporą ilość oleju i smażymy warzywa do momentu, aż papryka zmięknie. Następie dodajemy pozostałe składnik i razem dusimy przez kolejne 10 minut.
Gorące warzywa blendujemy, aby pozostały wyczuwalne cząstki warzyw. Zamykamy gorące w słoikach. Jeśli wykonujemy dużą ilość możemy spasteryzować gotowy przetwór.
Skórka z papryki opalanej nad ogniem odchodzi łatwiej niż ta, opiekana w piekarniku.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
KuchniaMniam
Opublikowany: 2018-12-03 07:36:00
Świetny sos, robiłam taki i polecam!
Odpowiedz