Pizza z ziołami i suszoną cebulą

Autor:

Śnieżynka

Do miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże, cukier, ciepłą wodę i mleko, wymieszać. Następnie dodać sól, olej, cebulę i zioła, dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i ułożyć na blaszce włożonej papierem do pieczenia. Odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Następnie posmarować ketchupem, posypać połową startego sera i pokrojonym w kostkę boczkiem. Szynkę pokroić w cienkie plasterki, pomidorki na połówki, cebulę w piórka. Wszystkie przygotowane składniki ułożyć na cieście, posypać pozostałym serem. Blaszkę z pizzą włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut.

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 2,5 dag drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 100 ml mleka Łaciate
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka płatków suszonej cebuli

Dodatkowo:

  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 dag żółtego sera
  • 5 dag parzonego boczku
  • 5 dag szynki konserwowej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1/4 czerwonej cebuli

Przygotowanie

Krok 1

Do miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże, cukier, ciepłą wodę i mleko, wymieszać.



Krok 2

Następnie dodać sól, olej, cebulę i zioła, dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.



Krok 3

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i ułożyć na blaszce włożonej papierem do pieczenia. Odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.



Krok 4

Następnie posmarować ketchupem, posypać połową startego sera i pokrojonym w kostkę boczkiem.



Krok 5

Szynkę pokroić w cienkie plasterki, pomidorki na połówki, cebulę w piórka.



Krok 6

Wszystkie przygotowane składniki ułożyć na cieście, posypać pozostałym serem. Blaszkę z pizzą włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut.



Wskazówki

Pizzę podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.