Laskę wanilii przetnij wzdłuż. Za pomocą ostrego noża zbierz nasionka wanilii.
Z zimnego mleka odlej 1/3, resztę przelej do garnuszka. Dodaj masło, cukier, ziarenka wanilii i wydrążoną laskę. Postaw garnuszek na małym ogniu i podgrzewaj. Resztę mleka dokładnie wymieszaj z żółtkami, mąką ziemniaczaną i miodem. Mieszanina ma nie mieć grudek.
Mleko w garnuszku zagotuj, a gdy zacznie delikatnie bulgotać dodaj mieszaninę mleka i masła. Mieszaj energicznie, gotując na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje.
Kiedy budyń zgęstnieje zdejmij go z ognia. Mieszaj energicznie jeszcze przez chwilę.
Gorący budyń przelej do miseczek. Każdą miseczkę przykryj z wierzchu folią spożywczą - ma to zapobiegać powstawania kożucha. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzony budyń podawaj udekorowany bitą śmietaną i owocami. Smacznego!
Dodaj komentarz