Laskę wanilii przetnij wzdłuż, za pomocą ostrego noża zbierz nasionka wanilii. Z zimnego mleka odlej 1/3, resztę przelej do garnuszka, dodaj masło i cukier oraz ziarenka wanilii i wydrążoną laskę. Postaw garnuszek na małym ogniu i podgrzej. Resztę mleka wymieszaj z żółtkami, mąką ziemniaczaną i miodem.
Mleko w garnuszku zagotuj, gdy zacznie delikatnie bulgotać wlej resztę mleka wymieszanego z pozostałymi składnikami i energicznie zamieszaj.
Gdy budyń zgęstnieje powoli zagotuj i od razu zdejmij z ognia, w tym czasie cały czas mieszaj budyń, aby się nie przypalił i nie było grudek. Gorący budyń przelej do miseczek, przykryj każdą z wierzchu folią spożywczą dzięki temu nie powstanie kożuch. Odstaw do całkowitego wystudzenia a gdy będzie zimny wstaw do lodówki na godzinę.
Przed podaniem możesz udekorować bitą śmietaną lub owocami.
Smacznego!
Dodaj komentarz