Domowy budyń waniliowy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Bez glutenu

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 ml mleka Łaciate 3,2% tł.
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka masła Mazurski Smak
  • 3 żółtka
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 ml płynnego miodu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie

Przygotowanie:

Laskę wanilii przetnij wzdłuż, za pomocą ostrego noża zbierz nasionka wanilii. Z zimnego mleka odlej 1/3, resztę przelej do garnuszka, dodaj masło i cukier oraz ziarenka wanilii i wydrążoną laskę. Postaw garnuszek na małym ogniu i podgrzej. Resztę mleka wymieszaj z żółtkami, mąką ziemniaczaną i miodem.
Mleko w garnuszku zagotuj, gdy zacznie delikatnie bulgotać wlej resztę mleka wymieszanego z pozostałymi składnikami i energicznie zamieszaj.
Gdy budyń zgęstnieje powoli zagotuj i od razu zdejmij z ognia, w tym czasie cały czas mieszaj budyń, aby się nie przypalił i nie było grudek. Gorący budyń przelej do miseczek, przykryj każdą z wierzchu folią spożywczą dzięki temu nie powstanie kożuch. Odstaw do całkowitego wystudzenia a gdy będzie zimny wstaw do lodówki na godzinę.
Przed podaniem możesz udekorować bitą śmietaną lub owocami.
Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.