Domowy budyń waniliowy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Bez glutenu

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka masła Mazurski Smak
  • 3 żółtka
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 ml płynnego miodu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie

Krok 1

Laskę wanilii przetnij wzdłuż. Za pomocą ostrego noża zbierz nasionka wanilii.



Krok 2

Z zimnego mleka odlej 1/3, resztę przelej do garnuszka. Dodaj masło, cukier, ziarenka wanilii i wydrążoną laskę. Postaw garnuszek na małym ogniu i podgrzewaj. Resztę mleka dokładnie wymieszaj z żółtkami, mąką ziemniaczaną i miodem. Mieszanina ma nie mieć grudek.



Krok 3

Mleko w garnuszku zagotuj, a gdy zacznie delikatnie bulgotać dodaj mieszaninę mleka i masła. Mieszaj energicznie, gotując na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje.



Krok 4

Kiedy budyń zgęstnieje zdejmij go z ognia. Mieszaj energicznie jeszcze przez chwilę.



Krok 5

Gorący budyń przelej do miseczek. Każdą miseczkę przykryj z wierzchu folią spożywczą - ma to zapobiegać powstawania kożucha. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na 1 godzinę.



Krok 6

Schłodzony budyń podawaj udekorowany bitą śmietaną i owocami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.