Domowy hummus

Danie: Kolacja

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 szklanki suchej ciecierzycy
  • 1 szczypta sody oczyszczonej
  • ½ szklanki + 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ¾ szklanki pasty tahini
  • ¼ szklanki świeżego soku z cytryny
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Dzień wcześniej namocz soczewicę i zostaw ją na noc.



Krok 2

Opłucz ciecierzycę i umieść ją w garnku. Napełnij garnek wodą, aby przykryła ciecierzycę na co najmniej 2,5 cm. Dodaj sodę. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na średnim ogniu przez 1,5–2 godziny, aż zmięknie.



Krok 3

Odcedź ciecierzycę, zachowując trochę wody do późniejszego użycia. Odłóż niewielką ilość całych ziaren na dekorację. Zblenduj na gładką masę, stopniowo dodając ½ szklanki oliwy. W razie potrzeby dodaj wodę z gotowania. Dodaj tahini, sok z cytryny, posiekany czosnek, kmin i sól, i zmiksuj.



Krok 4

Rozłóż hummus na płaskim talerzu i udekoruj zachowaną ciecierzycą. Skrop oliwą. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.