Makaron z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym

Prosty i szybki obiad, czyli makaron z wędzonym łososiem i cytrynowym sosem na bazie serka śmietankowego. Dodatek wody z gotowania makaronu jest bardzo ważny - zagęści ona sos i nada mu odpowiedniej konsystencji. Należy jednak pamiętać, że ten trik działa tylko w przypadku makaronów, które zawierają gluten, czyli na przykład pszennych.

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g makaronu wstążki (tagliatelle, fettuccine),
  • 200 g wędzonego łososia,
  • 100 g naturalnego serka śmietankowego Łaciaty,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • skórka z ½ sparzonej, niewoskowanej cytryny,
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo:

  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Zachować 60 ml wody z gotowania makaronu. Odcedzić i przelać zimną wodą.



Krok 2

Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Łososia porozrywać na mniejsze kawałki.



Krok 3

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać czosnek i smażyć do momentu, aż uwolni swój aromat. Następnie dodać łososia i smażyć razem 1-2 minuty.



Krok 4

W miseczce wymieszać serek śmietankowy z wodą z gotowania makaronu, dodać skórkę i sok z cytryny. Wlać na patelnię.



Krok 5

Na patelnię włożyć makaron i dokładnie wymieszać go z sosem. Doprawić solą i pieprzem. Gdy sos się zagotuje i zgęstnieje, wyłączyć gaz.



Krok 6

Makaron przełożyć na talerze. Posypać posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.