Owocowo-warzywna sałatka z jabłek

Owocowo-warzywna sałatka to super sposób na szybką i łatwą przekąskę, która nada się jako drugie śniadanie czy podwieczorek. Coraz szybszy tryb życia sprawia, że nie myślimy o swoim zdrowiu. Ta sałatka doda ci nie tylko energii, ale również mnóstwa witamin potrzebnych twojemu organizmowi.

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy, Seler

Wegetariańskie

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy, Seler

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 jabłka
  • - 100 g żurawiny
  • - 100 g orzechów włoskich
  • - 1 łodyga selera naciowego
  • - 50 g szczypiorku
  • - pół cytryny
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • - 2 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj miskę na sałatkę. Jabłka dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wrzuć do miski i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.



Krok 2

Szczypiorek opłucz i drobno posiekaj. Łodygę selera umyj, przekrój wzdłuż, a następnie na drobne kawałki. Wszystko wrzuć do miski z jabłkami.



Krok 3

Orzechy włoskie oraz żurawinę wrzuć w całości do miski z sałatką.



Krok 4

W małej szklance przygotuj dressing do sałatki. Połącz ze sobą 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz 2 łyżki syropu klonowego. Mieszaj do momentu aż dressing będzie jednolity. Tak przygotowanym polej sałatkę i dokładnie wymieszaj.



Wskazówki

Żurawinę można zastąpić rodzynkami, ale będą one mniej słodkie. Natomiast zamiast oliwy i syropu klonowego można użyć oleju rzepakowego i miodu.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.