Owocowo-warzywna sałatka to super sposób na szybką i łatwą przekąskę, która nada się jako drugie śniadanie czy podwieczorek. Coraz szybszy tryb życia sprawia, że nie myślimy o swoim zdrowiu. Ta sałatka doda ci nie tylko energii, ale również mnóstwa witamin potrzebnych twojemu organizmowi.
Danie: Sałatki
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Orzechy, Seler
Wegetariańskie
Przygotuj miskę na sałatkę. Jabłka dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wrzuć do miski i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Szczypiorek opłucz i drobno posiekaj. Łodygę selera umyj, przekrój wzdłuż, a następnie na drobne kawałki. Wszystko wrzuć do miski z jabłkami.
Orzechy włoskie oraz żurawinę wrzuć w całości do miski z sałatką.
W małej szklance przygotuj dressing do sałatki. Połącz ze sobą 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz 2 łyżki syropu klonowego. Mieszaj do momentu aż dressing będzie jednolity. Tak przygotowanym polej sałatkę i dokładnie wymieszaj.
Żurawinę można zastąpić rodzynkami, ale będą one mniej słodkie. Natomiast zamiast oliwy i syropu klonowego można użyć oleju rzepakowego i miodu.
Dodaj komentarz