Gęś rzadko pojawia się na naszych stołach. A szkoda, bo jej mięso, dobrze przygotowane, jest smaczne, soczyste i miękkie. Jest ponadto jednym z najzdrowszych mięs.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Pierś z gęsi nacinamy w kratkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na noc do lodówki.
Pierś obsmażamy na gorącej oliwie i przekładamy do naczynia żaroodpornego, przyprawiamy ziołami, gałką muszkatołową i papryką. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny, podlewając sosem. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Porzeczki przekładamy do rondelka razem z winem, chili i miodem. Gotujemy.
Gęś kroimy w plastry i podajemy z sosem porzeczkowym.
Dodaj komentarz