Gęś z porzeczkami

Gęś rzadko pojawia się na naszych stołach. A szkoda, bo jej mięso, dobrze przygotowane, jest smaczne, soczyste i miękkie. Jest ponadto jednym z najzdrowszych mięs.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 pierś z gęsi
  • 100 g czarnej porzeczki
  • 2 łyżki miodu
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • ¼ łyżeczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ziół prowansalskich
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Pierś z gęsi nacinamy w kratkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 2

Pierś obsmażamy na gorącej oliwie i przekładamy do naczynia żaroodpornego, przyprawiamy ziołami, gałką muszkatołową i papryką. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny, podlewając sosem. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 10 minut.



Krok 3

Porzeczki przekładamy do rondelka razem z winem, chili i miodem. Gotujemy.



Krok 4

Gęś kroimy w plastry i podajemy z sosem porzeczkowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.