Lody wiśniowe

Wiśniowe lody to pomysł na urozmaicony deser w gronie najbliższych. Możesz podawać je również z dodatkiem sezonowych owoców.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 żółtka jaj
  • 200 ml mleka
  • 200 ml Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • 70 g cukru + 2 łyżki
  • 50 g domowego cukru waniliowego
  • 500 g wiśni + do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Wiśnie myjemy i usuwamy z nich pestki. Następnie zasypujemy je 2 łyżkami cukru i odstawiamy na godzinę.



Krok 2

Wiśnie blendujemy i wstawiamy do lodówki.



Krok 3

Żółtka w misce ubijamy z cukrem. Masa musi być puszysta. Dodajemy mleko, mieszamy i wstawiamy miskę do lodówki.



Krok 4

Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Następnie delikatnie mieszamy ze sobą ubitą śmietankę Łaciatą, masę z żółtkami oraz wiśnie. Masę przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na minimum 6 godzin. W trakcie mrożenia przez pierwsze 3 godziny zawartość pojemnika mieszamy kilka razy. Lody możesz udekorować wiśniami przed podaniem.



Wskazówki

Składniki muszą być dobrze schłodzone przed przygotowywaniem lodów.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.