Wiśniowe lody to pomysł na urozmaicony deser w gronie najbliższych. Możesz podawać je również z dodatkiem sezonowych owoców.
Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Wiśnie myjemy i usuwamy z nich pestki. Następnie zasypujemy je 2 łyżkami cukru i odstawiamy na godzinę.
Wiśnie blendujemy i wstawiamy do lodówki.
Żółtka w misce ubijamy z cukrem. Masa musi być puszysta. Dodajemy mleko, mieszamy i wstawiamy miskę do lodówki.
Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Następnie delikatnie mieszamy ze sobą ubitą śmietankę Łaciatą, masę z żółtkami oraz wiśnie. Masę przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na minimum 6 godzin. W trakcie mrożenia przez pierwsze 3 godziny zawartość pojemnika mieszamy kilka razy. Lody możesz udekorować wiśniami przed podaniem.
Składniki muszą być dobrze schłodzone przed przygotowywaniem lodów.
Dodaj komentarz