Domowy makaron

Domowy makaron smakuje wyśmienicie, zwłaszcza świeżo przygotowany. Wysuszony makaron, przechowuj w szczelnym opakowaniu, dzięki temu zachowa świeżość na dłużej.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 325 g mąki pszennej typ 00
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • mąka do posypywania

Przygotowanie

Krok 1

Wymieszaj mąkę, jajka, żółtka, sól i oliwę. Wyrabiaj w misce, aż składniki się połączą.
Przełóż ciasto na blat (stolnicę) i zagniataj, składając ciasto do środka. Wyrabiaj przez ok 10 minut. Gładkie ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.





Krok 2

Schłodzone ciasto podziel na cztery części. Jedną rozwałkuj cienko na kształt prostokąta, pozostałe zostaw przykryte ściereczką kuchenną aby nie wyschło.
Rozwałkowane ciasto potnij ostrym nożem na cienkie paski. Kawałki makaronu rozłóż luźno na kuchennych ściereczkach. Po 5 minutach, odwróć i odczekaj kolejne 5 minut. Proces powtórz 2 razy.
Wysuszony makaron wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 2 minuty. Odcedź na durszlaku.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.