Z dyni robimy puree, czyli pieczemy dynię w piekarniku w 180°C przez 30 minut. Wystudzamy, a następnie blendujemy. Niekoniecznie na gładko. Danie lepiej działa na kubki smakowe, gdy wyczuwalne są niewielkie kawałki warzywa. Puree przyprawiamy solą i pieprzem i ulubionymi przyprawami według indywidualnej preferencji.
Pieczarki i czosnek siekamy, a następnie podsmażamy na masełku Łaciatym. :)
Puree łączymy z kaszą jaglaną oraz pieczarkami.
Do formy keksowej (albo na tartę – kto co lubi) wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy przygotowaną masę, a następnie pieczemy 45 minut w temperaturze 160°C. Istne szaleństwo! Na zdrowie! :)
Danie dobrze podawać z winegretem. Można położyć je na chrupiącym toście. Ogranicza nas tylko wyobraźnia! Co więcej można je zrobić "na zapas", gdyż bez problemu daje się zamrozić, pogrzać, podsmażyć i nie traci na smaku.
Sekretem kaszy jaglanej jest to, że gotujemy ją w filtrowanej wodzie oraz do gotującej kaszy wrzucamy centymetrowy kawałek imbiru, który świetnie wzbogaca jej smak.
Dodaj komentarz