Naleśniki z cukinią, serem feta i suszonymi pomidorami to pomysł na pyszne, wytrawne naleśniki, idealne na obiad lub kolację. Świetnie sprawdzą się także w opcji na wynos - nie trzeba ich koniecznie podgrzewać. Warte wypróbowania w trwającym obecnie sezonie na cukinię.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować na gładką masę. Na natłuszczonej patelni usmażyć naleśniki.
Cukinię umyć i osuszyć, odciąć końce. Zetrzeć na dużych oczkach tarki. Czosnek drobno posiekać. Suszone pomidory pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać masło i olej. Wrzucić czosnek i suszone pomidory, smażyć minutę, a następnie dodać startą cukinię. Smażyć, aż cukinia zmięknie i odparuje z niej woda, około 8 minut.
Ser feta pokroić w kostkę lub pokruszyć w palcach.
Cukinię doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodać pokruszony ser feta. Zdjąć z gazu.
Naleśniki smarować farszem i zawinąć w trójkąty lub rulony. Serwować od razu lub po zapieczeniu na patelni.
Dodaj komentarz