Naleśniki z cukinią, fetą i suszonymi pomidorami

Naleśniki z cukinią, serem feta i suszonymi pomidorami to pomysł na pyszne, wytrawne naleśniki, idealne na obiad lub kolację. Świetnie sprawdzą się także w opcji na wynos - nie trzeba ich koniecznie podgrzewać. Warte wypróbowania w trwającym obecnie sezonie na cukinię.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Naleśniki:

  • - 250 g mąki,
  • - 250 ml mleka Łaciate,
  • - 250 ml wody,
  • - 2 jajka,
  • - szczypta soli,
  • - olej do smażenia

Farsz:

  • - 500 g cukinii,
  • - 200 g sera feta,
  • - 10 suszonych pomidorów,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 1 łyżka masła Łaciate,
  • - 1 łyżka oleju,
  • - szczypta gałki muszkatołowej,
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować na gładką masę. Na natłuszczonej patelni usmażyć naleśniki.



Krok 2

Cukinię umyć i osuszyć, odciąć końce. Zetrzeć na dużych oczkach tarki. Czosnek drobno posiekać. Suszone pomidory pokroić w paski.



Krok 3

Na patelni rozgrzać masło i olej. Wrzucić czosnek i suszone pomidory, smażyć minutę, a następnie dodać startą cukinię. Smażyć, aż cukinia zmięknie i odparuje z niej woda, około 8 minut.



Krok 4

Ser feta pokroić w kostkę lub pokruszyć w palcach.



Krok 5

Cukinię doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodać pokruszony ser feta. Zdjąć z gazu.



Krok 6

Naleśniki smarować farszem i zawinąć w trójkąty lub rulony. Serwować od razu lub po zapieczeniu na patelni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.