Kotleciki mięsno-warzywne

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Seler

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Seler


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 30 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 5 dag marchewki
  • 5 dag pietruszki
  • 2-3 dag selera
  • 1-2 listki kapusty pekińskiej
  • 1 mały por
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 bułki kajzerki
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Por i kapustę pekińską, posiekać. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do mielonego mięsa, wbić 1 jajko.





Krok 2

Przygotowane warzywa połączyć z mięsem, dodać zmiażdżony czosnek.





Krok 3

Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki bułki tartej.





Krok 4

Z przygotowanego mięsa uformować kotleciki, zanurzać w rozbełtanym jajku i obtaczać w bułce tartej.





Krok 5

Włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.