Smaczna ryba, którą możemy podawać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad – zachwyceni będą zwłaszcza panowie.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Bez laktozy
Filety z dorsza myjemy i suszymy przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie skrapiamy sokiem z jednej cytryny i posypujemy solą oraz pieprzem. Tak zamarynowaną rybę owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Wszystkie składniki na ciasto piwne miksujemy na jednolitą masę i wstawiamy na 10 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy olej (ma sięgać do 1 i 1/2 cm wysokości patelni).
Filety z dorsza zanurzamy w cieście i smażymy na złoty kolor.
Podajemy z frytkami i sosem czosnkowym.
Dodaj komentarz