Dorsz w cieście piwnym

Smaczna ryba, którą możemy podawać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad – zachwyceni będą zwłaszcza panowie.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ryba:

  • 400 g filetu z dorsza
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • Sok z 1 cytryny

Ciasto piwne:

  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki jasnego piwa
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 5 łyżek oleju do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Filety z dorsza myjemy i suszymy przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie skrapiamy sokiem z jednej cytryny i posypujemy solą oraz pieprzem. Tak zamarynowaną rybę owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.



Krok 2

Wszystkie składniki na ciasto piwne miksujemy na jednolitą masę i wstawiamy na 10 minut do lodówki.



Krok 3

Na patelni rozgrzewamy olej (ma sięgać do 1 i 1/2 cm wysokości patelni).



Krok 4

Filety z dorsza zanurzamy w cieście i smażymy na złoty kolor.



Wskazówki

Podajemy z frytkami i sosem czosnkowym.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.