Bitki wołowe z brokułami

Miękkie bitki wołowe z intensywnie zielonymi brokułami. Idealne połączenie smaku – zwłaszcza na ciepło.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 400 g łopatki wołowej
  • - 2 cebule
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1 czerwona papryka
  • - ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • - ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • - 2 liście laurowe
  • - 3 ziarna ziela angielskiego
  • - ½ łyżeczki soli
  • - ¼ łżeczki pieprzu
  • - 1 łyżka mąki
  • - 1 łyżka oleju
  • - 1 brokuł
  • - 1 i ½ szklanki wody

Przygotowanie

Krok 1

Łopatkę wołową kroimy na plastry. Rozbijamy na cienkie kotlety, a następnie doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem i papryką.



Krok 2

Mięso obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na średnim ogniu.



Krok 3

Kroimy cebulę w kostkę i dodajemy do mięsa. Całość zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i dusimy, aż mięso będzie miękkie.



Krok 4

Brokuły dzielimy na różyczki, paprykę kroimy w słupki. Brokuły gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Paprykę delikatnie grillujemy. Na talerzu umieszczamy brokuły, na których układamy bitki wołowe i paprykę..



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.