Drożdżowe rogaliki z masą makową

Autor:

Śnieżynka

Osób: 7

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 7

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 15 dag cukru
  • 1 szkl. mleka Łaciate
  • 10 dag masła Łaciate
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 dag drożdży
  • 16 g cukru waniliowego
  • Masa makowa

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże pokruszyć, wymieszać z 1 łyżką cukru, połączyć z ciepłym mlekiem. Wsypać 4 łyżki mąki, zamieszać, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia.



Krok 2

Następnie dodać resztę mąki, sól, 4 żółtka utarte z cukrem, cukier waniliowy, ubitą pianę z 2 białek, wyrobić.



Krok 3

Pod koniec dodać rozpuszczone masło i wyrabiać około 10 minut. Pozostawić do wyrośnięcia.



Krok 4

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na 3 części, rozwałkować okrągłe placki o grubości 1 cm. Każde krążek pokroić na 8 trójkątów. Na brzegu każdego trójkąta włożyć porcję masy makowej i zwijać formując rogaliki. Ułożyć na blaszkę, posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temperaturze 180°C.



Wskazówki

Upieczone rogaliki można oprószyć cukrem pudrem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.