Osób: 7
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Drożdże pokruszyć, wymieszać z 1 łyżką cukru, połączyć z ciepłym mlekiem. Wsypać 4 łyżki mąki, zamieszać, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia.
Następnie dodać resztę mąki, sól, 4 żółtka utarte z cukrem, cukier waniliowy, ubitą pianę z 2 białek, wyrobić.
Pod koniec dodać rozpuszczone masło i wyrabiać około 10 minut. Pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na 3 części, rozwałkować okrągłe placki o grubości 1 cm. Każde krążek pokroić na 8 trójkątów. Na brzegu każdego trójkąta włożyć porcję masy makowej i zwijać formując rogaliki. Ułożyć na blaszkę, posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temperaturze 180°C.
Upieczone rogaliki można oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj komentarz