Placuszki drożdżowe z malinami

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto :

  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szkl. mleka
  • Szczypta soli
  • 1 jajko
  • 27 g drożdży
  • Tłuszcz do smażenia

Dodatkowo :

  • Maliny
  • Cukier puder do posypania placuszków

Przygotowanie

Krok 1

Do rondelka wlać mleko, lekko podgrzać. Pokruszyć drożdże do miski z cukrem, dodać szczyptę soli, jajko i mleko, zmiksować. Następnie wsypać mąkę, dobrze zmiksować. Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką ciasto, na cieście układać po pięć malin, smażyć z każdej strony na złoty kolor. Wyjmować na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.