Cukinia to niedocenione warzywo, zważywszy na to, ile pyszności można z niej przygotować. Przykładem są placki cukiniowo-twarogowe, które sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na kolację. Najlepiej smakują serwowane z sosem tzatziki.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Fit
Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki, przełożyć na sito i posolić. Odstawić na około 10 minut. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek i koperek posiekać.
W misce wymieszać cukinię, cebulę, czosnek, koperek, jajka i mąkę. Wymieszać. Następnie dodać pokruszony twaróg, sól i pieprz i ponownie wymieszać.
Na dużej patelni rozgrzać olej.
Łyżką nakładać masę na patelnię, formując placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Dodaj komentarz