Placki cukiniowo-twarogowe

Cukinia to niedocenione warzywo, zważywszy na to, ile pyszności można z niej przygotować. Przykładem są placki cukiniowo-twarogowe, które sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na kolację. Najlepiej smakują serwowane z sosem tzatziki.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Fit

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 średnie cukinie,
  • - 200 g twarogu półtłustego Mazurski Smak,
  • - 4 jajka,
  • - 1 cebula,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 6 łyżek mąki pszennej,
  • - ½ pęczka koperku,
  • - sól i pieprz,
  • - olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki, przełożyć na sito i posolić. Odstawić na około 10 minut. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody.



Krok 2

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek i koperek posiekać.



Krok 3

W misce wymieszać cukinię, cebulę, czosnek, koperek, jajka i mąkę. Wymieszać. Następnie dodać pokruszony twaróg, sól i pieprz i ponownie wymieszać.



Krok 4

Na dużej patelni rozgrzać olej.



Krok 5

Łyżką nakładać masę na patelnię, formując placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.