Muffiny jagodowe z kremem jagodowym

Mięciutkie muffiny z jagodami to w sezonie letnim przepis obowiązkowy.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 120 g masła Łaciate
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka naturalnej maślanki Mrągowskiej
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g jagód

Krem:

  • 200 g twarogu sernikowego Mlekpol 18%
  • 150 g jagód

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C.



Krok 2

Do wysokiej miski wlewamy roztopione masło, jajka, cukier, cukier waniliowy i kefir. Mieszamy wszystko niedbale łopatką. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Ponownie mieszamy. Na końcu dodajemy owoce.



Krok 3

Wypełniamy formę do muffinek ciastem. Pieczemy 25 minut.



Krok 4

Podczas pieczenia muffinek przygotowujemy krem jagodowy. Blendujemy ser mascarpone z jagodami. Nakładamy na przestudzone babeczki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.