Trdelnik - słowackie ciasto kominowe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 430 g mąki pszennej
  • 220 ml mleka Łaciate
  • 30 g drożdży
  • 6 łyżeczek cukru
  • 2 jajka
  • 50 g masła Łaciate

Posypka

  • 4 łyżki cukru brązowego,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią

Przygotowanie

Ciasto

Drożdże rozcieramy z cukrem. Mleko lekko podgrzewamy.
Do miski wsypujemy mąkę, jajka ,mleko i masło.
Dodajemy rozczyn i wszystko razem zagniatamy.
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok.1 godzinę.



Przygotowanie

Silikonową matę podsypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto wykładamy i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy i wykrawamy paski.
Na specjalne foremki na Trdelnik nawijamy paski ciasta tak aby na siebie zachodziły (tak jak na rurki z kremem).
Foremki z ciastem rolujemy po posypce aby ładnie się pokryły.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok.10-12 minut. Obracamy w razie potrzeby aby ładnie się zrumieniły. Studzimy.



Posypka

Składniki na posypkę wysypujemy na płaskie naczynie i wszystko razem mieszamy.



Wskazówki

Ciasto przy wyrabianiu i wałkowaniu jest delikatnie klejące ale ja podsypuję mąką.

Zamiast gotowych foremek można zrobić z folii aluminiowej.

Trdelniki można również zaraz po upieczeniu posmarować rozpuszczonym masłem i posypać posypką.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.