Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Drożdże rozcieramy z cukrem. Mleko lekko podgrzewamy.
Do miski wsypujemy mąkę, jajka ,mleko i masło.
Dodajemy rozczyn i wszystko razem zagniatamy.
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok.1 godzinę.
Silikonową matę podsypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto wykładamy i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy i wykrawamy paski.
Na specjalne foremki na Trdelnik nawijamy paski ciasta tak aby na siebie zachodziły (tak jak na rurki z kremem).
Foremki z ciastem rolujemy po posypce aby ładnie się pokryły.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok.10-12 minut. Obracamy w razie potrzeby aby ładnie się zrumieniły. Studzimy.
Składniki na posypkę wysypujemy na płaskie naczynie i wszystko razem mieszamy.
Ciasto przy wyrabianiu i wałkowaniu jest delikatnie klejące ale ja podsypuję mąką.
Zamiast gotowych foremek można zrobić z folii aluminiowej.
Trdelniki można również zaraz po upieczeniu posmarować rozpuszczonym masłem i posypać posypką.
Dodaj komentarz