Osób: 3
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Drożdże wykrusz do miski, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na 20 minut (np. na blacie kuchennym, z daleka od przeciągów). Po tym czasie drożdże powinny podrosnąć, a rozczyn podwoić swoją objętość.
Masło rozpuść w garnuszku i odstaw do wystudzenia.
Do miski dodaj żółtka oraz cukier, wymieszaj dokładnie. Dodaj rozpuszczone i ostudzone masło oraz podrośnięty rozczyn drożdżowy. Stopniowo dodawaj mąkę cały czas mieszając. Miskę z ciastem przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego i wyrabiaj przez 5 minut. Możesz również wyrabiać ciasto ręcznie - wówczas ugniataj je przez około 7-8 minut. Gotowe ciasto powinno być jednolite i delikatnie lepkie.
Wyrobione ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę lekko oprószoną mąką. Uformuj długi wałek i podziel na 6 równych kawałków. Z każdego kawałka uformuj kulę.
Każdą porcję ciasta spłaszcz lekko, formując placek średnicy około 10 - 13 cm. Na środek nałóż pełną łyżkę jagód oraz odrobinę cukru. Złap przeciwległe boki ciasta i sklej je (jak przy pierogach), a na koniec uformuj podłużny placek. Tak przygotowane jagodzianki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, łączeniem do dołu. Przykryj je bawełnianą ściereczką i odstaw na 10 minut.
Podrośnięte jagodzianki posmaruj roztrzepanym białkiem wymieszanym z mlekiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 °C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i piecz przez około 15 -20 minut, aż zrobią się złocisto brązowe.
Gotowe jagodzianki wyjmij i odstaw do przestudzenia. Możesz dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem. Smacznego!
Jajka, mleko i masło powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki minimum godzinę wcześniej, aby się ogrzały.
Dodaj komentarz