Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Rozczyn:

  • mleko - 300 ml
  • cukier - 1 łyżka
  • mąka - 1 łyżka
  • drożdże świeże - 37,5 g

Ciasto:

  • jajka - 3 szt.
  • masło Łaciate - 150 g
  • mąka - 750 g
  • cukier -3/4 szkl.
  • szczypta soli

Kruszonka

  • cukier - 5 łyżek
  • cukier waniliowy - 1 łyżka
  • masło Łaciate - 60 g
  • mąka pszenna - 0,5 szkl.

Lukier:

  • cukier puder - 4 łyżki
  • sok z cytryny - 2,5 łyżki

Dodatkowo:

  • borówki amerykańskie
  • brzoskwinie świeże
  • mięta do dekoracji

Przygotowanie

Ciasto

Do rondelka wlać mleko, lekko podgrzać. Następnie do mleka pokruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki i cukru, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać podrośnięty rozczyn i pozostałe składniki, prócz masła i zagnieść ciasto. Na samym końcu dodać rozpuszczone i lekko przestudzone masło, dobrze wyrobić. Odstawić ciasto, aby podwoiło swoją objętość.



Kruszonka

Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z cukrem i mąką, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, o średnicy 27 cm. Brzoskwinie obrać, pokroić w plasterki, borówkę opłukać, osączyć. Ułożyć owoce na wierzchu ciasta, posypać kruszonką. Wstawić ciasto do zimnego piekarnika i piec ok. 35-40 minut w 180°C lub do tzw. do suchego patyczka.



Lukier

Do szklanki wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny, wymieszać. Polać ciasto lukrem, udekorować miętą i świeżymi borówkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.