Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią

Autor:

Ania321

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ¼ łyżeczki chili i pieprzu cayenne
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
  • Natka pietruszki
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.



Krok 2

Cukinię dokładnie umyć i również zetrzeć na tarce jarzynowej. Wymieszać i odcisnąć dokładnie cały płyn.



Krok 3

Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić. Dodać do reszty składników.



Krok 4

Dodać jajko, przyprawić do smaku pieprzem, solą oraz pieprzem cayenne. Wymieszać. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i znów wymieszać.



Krok 5

Kłaść placki na mocno rozgrzany olej i smażyć na rumiano z obu stron. Zdjąć na ręcznik papierowy.



Krok 6

Podawać z jogurtem naturalnym, posypane papryką słodką oraz posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.