Drożdżowe zajączki

Autor:

Monika Och

Mleko lekko podgrzać. Rozpuścić i przestudzić masło. Drożdże pokruszyć i zasypać łyżką cukru. Mąkę przesiać do miski, dodać resztę cukru, sól, dokładnie wymieszać i dodać drożdże, jajka i ciepłe mleko. Całość zagnieć. Pod koniec stopniowo dodawać płynne masło i zagniatać do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (aby podwoi swoją objętość) Następnie ciasto krótko zagnieść i podzielić na części: 12 większych kulek (na tułów), 12 mniejszych kulek (na głowę) i jeden kawałek, z którego formujemy wałek. W czasie formowania pojedynczych kulek przykryj pozostałe części ciasta, aby nie obsychały. Każdą większą kulkę połączyć z mniejszą smarując na łączeniu roztrzepanym jajkiem i układać na blasze. Z wałka ciasta odcinaj wąskie paski (uszy), układać je na głowie zająca na płasko (do góry stroną z której było cięcie, dzięki temu uzyskasz charakterystyczny kształt ucha) Patyczkiem docisnąć końcówki uszu na głowie zająca, tak aby się z nią zlepiły. Po wykonaniu wszystkich zajączków przykryj je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Przed pieczeniem posmarować zajączki roztrzepanym jajkiem z wodą. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut. Przestudzone udekorować robiąc wąsy pisakami cukrowymi a oczy z perełek. Smacznego.

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 ml mleka Łaciate
  • 80 g masła Łaciate
  • 600 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 100 g cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 szt. jajek

Dodatkowo:

  • 1 szt. jajka
  • 6 łyżek wody

Dekoracja:

  • 1 opak. pisaków cukrowych
  • 1 opak. perełek kolorowych

Przygotowanie

Krok 1

Mleko lekko podgrzać. Rozpuścić i przestudzić masło. Drożdże pokruszyć i zasypać łyżką cukru. Mąkę przesiać do miski, dodać resztę cukru, sól, dokładnie wymieszać i dodać drożdże, jajka i ciepłe mleko. Całość zagnieć. Pod koniec stopniowo dodawać płynne masło i zagniatać do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (aby podwoiło swoją objętość).



Krok 2

Następnie ciasto krótko zagnieść i podzielić na części: 12 większych kulek (na tułów), 12 mniejszych kulek (na głowę) i jeden kawałek, z którego formujemy wałek. W czasie formowania pojedynczych kulek przykryj pozostałe części ciasta, aby nie wysychały. Każdą większą kulkę połączyć z mniejszą smarując na łączeniu roztrzepanym jajkiem i układać na blasze.



Krok 3

Z wałka ciasta odcinaj wąskie paski (uszy), układaj je na głowie zająca na płasko (do góry stroną z której było cięcie, dzięki temu uzyskasz charakterystyczny kształt ucha). Patyczkiem docisnąć końcówki uszu na głowie zająca tak, aby się z nią zlepiły.



Krok 4

Po wykonaniu wszystkich zajączków przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.



Krok 5

Przed pieczeniem posmarować zajączki roztrzepanym jajkiem z wodą. Piec w 180°C przez 20-25 minut. Przestudzone udekorować robiąc wąsy pisakami cukrowymi, a oczy z perełek.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-21 13:22:00

Bardzo pomysłowe, piękne zajączki :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.