Kaczka pieczona w miodzie z jabłkami

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 kacze udka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jabłka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • Sól
  • Pieprz
  • Konfitura żurawinowa do podania

Przygotowanie

Krok 1

Mięso natrzeć solą i pieprzem, ponakłuwać w kilku miejscach i we wgłębieniach umieścić kawałki czosnku.



Krok 2

Przygotować naczynie do pieczenia - wysmarować formę masłem i ułożyć w niej mięso.



Krok 3

Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 165 i piec przez 45 minut pod przykryciem. W połowie czasu pieczenia dodać pokrojone na ćwiartki jabłka oraz polać mięso masłem roztopionym z miodem. Ostatnie 20 minut zapiekać mięso bez przykrycia.



Krok 4

Podawać z konfiturą z żurawiny i pieczonymi ziemniaczkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.