Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
W garnku podgrzewamy mleko, do ciepłego mleka dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Żółtka oddzielamy od białek. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka utarte z cukrem, wyrośnięte drożdże, śmietankę i masło. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm. Smarujemy powidłami i zawijamy rulon, następnie tniemy na 8 równych części. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wyciągnięciu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj komentarz