Drożdżowe zawijańce z powidłami śliwkowymi

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 5 g drożdży
  • 150 g masła Łaciate
  • 1 łyżka śmietany Łaciata 18 %
  • 50 ml mleka Łaciate
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • Cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

W garnku podgrzewamy mleko, do ciepłego mleka dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.



Krok 2

Żółtka oddzielamy od białek. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka utarte z cukrem, wyrośnięte drożdże, śmietankę i masło. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.



Krok 3

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm. Smarujemy powidłami i zawijamy rulon, następnie tniemy na 8 równych części. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wyciągnięciu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.