Drożdżówka z makiem

Słodkie pieczywo, które zabierzesz ze sobą na drogę, do szkoły czy pracy. Słodka i dodająca energii drożdżówka z makiem to przepis, który koniecznie musisz wypróbować w swojej kuchni.

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • ½ kostki masła
  • 1 szklanka tłustego mleka
  • 12 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 80 g brązowego cukru
  • 500 g mąki tortowej

Dodatkowo:

  • 250 g gotowego nadzienia makowego
  • 1 jajko

Przygotowanie

Krok 1

Do wysokiej miski przesiewamy mąkę oraz dodajemy drożdże. Następnie stopniowo wsypujemy pozostałe składniki i wyrabiamy jednolite ciasto. Oprószamy mąką i odstawiamy je w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi swoją objętość (1-2 godziny).



Krok 2

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Ciasto ponownie ugniatamy i cienko wałkujemy. Smarujemy wierzch gotowym nadzieniem makowym i zawijamy ciasto w roladę. Kroimy roladę na kawałki o grubości około 4 cm. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej pergaminem i odstawiamy jeszcze na kilka minut. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.



Krok 3

Pieczemy 15 minut.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Ciasteczkowa Pani :)

Opublikowany: 2018-02-18 09:09:00

super przepis

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.