Słodkie pieczywo, które zabierzesz ze sobą na drogę, do szkoły czy pracy. Słodka i dodająca energii drożdżówka z makiem to przepis, który koniecznie musisz wypróbować w swojej kuchni.
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Do wysokiej miski przesiewamy mąkę oraz dodajemy drożdże. Następnie stopniowo wsypujemy pozostałe składniki i wyrabiamy jednolite ciasto. Oprószamy mąką i odstawiamy je w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi swoją objętość (1-2 godziny).
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Ciasto ponownie ugniatamy i cienko wałkujemy. Smarujemy wierzch gotowym nadzieniem makowym i zawijamy ciasto w roladę. Kroimy roladę na kawałki o grubości około 4 cm. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej pergaminem i odstawiamy jeszcze na kilka minut. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy 15 minut.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Ciasteczkowa Pani :)
Opublikowany: 2018-02-18 09:09:00
super przepis