Lody z białej czekolady

Jeśli lubisz czekoladę, koniecznie wypróbuj ten przepis. Jest prosty w przygotowaniu i na pewno Tobie zasmakuje.

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 36%
  • 5 żółtek
  • 110 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
  • 150 g białej czekolady

Przygotowanie

Krok 1

W garnku podgrzewamy mleko, śmietankę Łaciatą i wanilię. Doprowadzamy składniki do wrzenia.



Krok 2

Żółtka miksujemy z cukrem, aż będą miały jasny kolor i będą puszyste. Następnie wlewamy połowę podgrzanego mleka i miksujemy. Mieszankę z żółtek wlewamy do garnka z mlekiem i podgrzewamy na małym ogniu. Masa musi lekko zgęstnieć. Nie doprowadzamy do wrzenia.



Krok 3

Dodajemy do garnka pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę. Odstawiamy całość na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy dokładnie masę. Studzimy.



Krok 4

Przestudzoną masę umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Przez pierwsze 3 godziny mrożenia, co 30 minut miksujemy lody.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Stokrotka

Opublikowany: 2018-02-21 20:24:00

Pyszne lody

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.