Mięciutka jagnięcina z sosem jagodowym

Mięciutka, rozpływająca się w ustach, powoli duszona jagnięcina z nieziemskim sosem jagodowym. To danie, które na długo pozostaje w pamięci!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g jagnięciny
  • - 3 łyżki oliwy
  • - ½ szklanki białego wina
  • - 1 szklanka jagód
  • - 1 jabłko
  • - 2 łyżeczki cukru
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Jagnięcinę kroimy na plastry, a plastry na połówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której przyrumieniamy z każdej strony kawałki mięsa. Dodajemy sól i pieprz.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 160 stopni. Tak przygotowane mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy winem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez godzinę. Następnie dodajemy jagody i pokrojone w kostkę jabłko, a także cukier. Całość dusimy jeszcze przez 20 minut.



Krok 3

Mięso podajemy polane sosem jagodowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.