Wegetariański pasztet grzybowy pieczony w słoikach

Pasztety warzywne są coraz bardziej popularne także wśród zwolenników tradycyjnej kuchni. Zawierają sporo białka przy niskiej zawartości tłuszczu. A co istotne, pasztety sojowe, z soczewicy czy cieciorki nie ustępują smakiem swoim mięsnym odpowiednikom. Własnoręczne przygotowanie wegetariańskiego pasztetu wcale nie jest pracochłonne, wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Spróbujcie sami.

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Jajko kurze, Orzechy, Seler

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Jajko kurze, Orzechy, Seler

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szklanki zielonej soczewicy
  • 20 dag pieczarek lub grzybów leśnych
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2-3 białka jajek
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki oleju
  • ¼ szklanki orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1-2 łyżeczki tymianku
  • sól

Do dekoracji:

  • 2-4 połówki orzechów włoskich

Przygotowanie

Krok 1

Włoszczyznę gotuj w niewielkiej ilości wody z odrobiną soli, aż do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie dodaj zieloną soczewicę. Zostaw tyle bulionu, by przykrywał warzywa. Resztę odlej.



Krok 2

Pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone pieczarki podsmaż na oleju. Odstaw z ognia i przestudź.



Krok 3

Soczewicę z warzywami i bulionem, cebulkę z pieczarkami i tłuszczem zblenduj razem na gładką masę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, ziołami i jeszcze raz zblenduj wszystko razem. Masa powinna mieć gęstą konsystencję. Dorzuć do masy grubo posiekane orzechy. Wystarczy, że przemieszasz masę łyżką, by je rozprowadzić.



Krok 4

Ubij białka na sztywną pianę. Połącz je delikatnie łyżką z masą.



Krok 5

Nastaw piekarnik na 100°C. Świeżo wyparzone, jeszcze ciepłe słoiczki o szerokim brzegu wypełnij masą do 2/3 wysokości, by pasztet nie wylał się w trakcie pieczenia. Na wierzch każdego słoiczka wlej odrobinę oleju i ułóż posiekane połówki orzechów dla dekoracji.



Krok 6

Piecz przez 10 minut, po tym czasie podnieś temperaturę pieczenia do 180°C. Piecz jeszcze przez kolejne 15 minut.



Krok 7

Po upływie tego czasu sprawdź, czy pasztet jest gotowy. Słoiki wyjmij z piekarnika i jeszcze gorące zamknij szczelnie zakrętkami. Pasztet najlepiej smakuje rozsmarowany na świeżym pieczywie. Smacznego!



Wskazówki

Z podanej ilości powinieneś uzyskać około 6 słoiczków pasztetu.

Po przestudzeniu pasztet przechowuj w lodówce.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.