Dwukolorowa babka ze skórką pomarańczową

Autor:

Śnieżynka

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 10 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 20 dag masła Łaciate
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • ½ szkl. śmietany Łaciata 30%
  • ½ łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • Proszek do pieczenia

Przygotowanie

Krok 1

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Białka ubić na sztywną pianę. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1 żółtku.



Krok 2

Następnie ciągle ucierając dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Pod koniec dodać aromat i sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.



Krok 3

Do przygotowanej formy wlać ⅔ ciasta, do reszty przesiać kakao, wymieszać i wlać na wierzch jasnego ciasta. Włożyć do nagrzanego do180°C piekarnika i piec do suchego patyczka około 35- 40 minut.



Wskazówki

Babkę można polukrować lub oblać polewą czekoladową.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.