Osób: 10
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Białka ubić na sztywną pianę. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1 żółtku.
Następnie ciągle ucierając dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Pod koniec dodać aromat i sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Do przygotowanej formy wlać ⅔ ciasta, do reszty przesiać kakao, wymieszać i wlać na wierzch jasnego ciasta. Włożyć do nagrzanego do180°C piekarnika i piec do suchego patyczka około 35- 40 minut.
Babkę można polukrować lub oblać polewą czekoladową.
Dodaj komentarz