Placki ziemniaczane z dynią i cukinią

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • 30 dag dyni Hokkaido
  • 1 młoda cukinia zielona
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka majonezu light
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa

Dodatkowo:

  • Śmietana Łaciata 30%
  • Cukier

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce, odlać nadmiar wody.



Krok 2

Obraną dynię bez pestek i cukinię ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z odrobiną soli, odcisnąć. Połączyć z ziemniakami, dodać jajko, mąki, majonez. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.



Krok 3

Na rozgrzaną patelnię z oliwą łyżką wkładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone placki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.



Wskazówki

Placki ziemniaczane można podawać z gulaszem, cukrem lub śmietaną.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.