Danie: Śniadanie
Osób: 1
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Drożdże oraz cukier rozpuścić w ciepłym mleku z wodą, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki oprócz szpinaku podzielić na 2 części, wsypać do 2 misek . Do obu misek dodać po 1 jajku, po odrobinie soli, po połowie rozczynu i rozpuszczonego masła. Do jednej z misek dodać zmiksowany, rozmrożony szpinak.
Ciasto oddzielnie wyrabiać przez około 10 minut, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Następnie z ciasta uformować 7 wałeczków, z jednej strony zlepić i zaplatać.
Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem, pozostawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 30 minut.
Dodaj komentarz