Dwukolorowa chałka

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 50 ml wody
  • 100 ml ciepłego mleka Łaciate
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 4-5 dag masła Łaciate
  • 1 kulka mrożonego szpinaku
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 3 jajka

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże oraz cukier rozpuścić w ciepłym mleku z wodą, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.





Krok 2

Wszystkie składniki oprócz szpinaku podzielić na 2 części, wsypać do 2 misek . Do obu misek dodać po 1 jajku, po odrobinie soli, po połowie rozczynu i rozpuszczonego masła. Do jednej z misek dodać zmiksowany, rozmrożony szpinak.





Krok 3

Ciasto oddzielnie wyrabiać przez około 10 minut, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.





Krok 4

Następnie z ciasta uformować 7 wałeczków, z jednej strony zlepić i zaplatać.





Krok 5

Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem, pozostawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 30 minut.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.