Prawdziwie królewskie śniadanie. Jego przygotowanie wymaga trochę pracy, jednak smak wynagradza wszystkie niedogodności. Połączenie kremowej pasty z awokado, chrupiącego boczku i rozpływającego się żółtka to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia.
Danie: Śniadanie
Osób: 1
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Bez laktozy
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem 2 łyżek octu.
W miseczce rozdrobnij widelcem awokado. Dodaj sok z cytryny, a potem wymieszaj. Posól i popieprz do smaku.
Podpiecz chleb na grzanki w opiekaczu lub piekarniku.
Przygotuj ręcznik papierowy na blacie. Rozgrzej patelnię, połóż na nią boczek i smaż z obu stron do momentu, aż wytopi się tłuszcz. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku.
Jajka wbij do dwóch oddzielnych miseczek. Gdy woda będzie się już gotować, zmniejsz ogień. Zamieszaj łyżką wodę, aby zrobić mały wir i w jego środek z jednej miseczki wlej jajko – przy wlewaniu miseczka powinna być możliwie blisko wody. Gotuj 3 minuty, a następnie wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej. Odłóż na ręcznik papierowy, aby zebrał nadmiar wody. Powtórz czynność z drugim jajkiem.
Grzanki posmaruj pastą z awokado, następnie połóż usmażony boczek i jajko w koszulce. Jajko posól. Wszystko na koniec posyp szczypiorkiem lub kiełkami. Smacznego!
Dodaj komentarz