Grzanki z awokado, boczkiem i jajkiem w koszulce

Prawdziwie królewskie śniadanie. Jego przygotowanie wymaga trochę pracy, jednak smak wynagradza wszystkie niedogodności. Połączenie kremowej pasty z awokado, chrupiącego boczku i rozpływającego się żółtka to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia.

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 kromki chleba
  • ½ dojrzałego awokado
  • 2 grubsze plastry boczku wędzonego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki octu
  • kilka kropli soku z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Opcjonalnie:

  • szczypiorek lub dowolne kiełki

Przygotowanie

Krok 1

W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem 2 łyżek octu.



Krok 2

W miseczce rozdrobnij widelcem awokado. Dodaj sok z cytryny, a potem wymieszaj. Posól i popieprz do smaku.



Krok 3

Podpiecz chleb na grzanki w opiekaczu lub piekarniku.



Krok 4

Przygotuj ręcznik papierowy na blacie. Rozgrzej patelnię, połóż na nią boczek i smaż z obu stron do momentu, aż wytopi się tłuszcz. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku.



Krok 5

Jajka wbij do dwóch oddzielnych miseczek. Gdy woda będzie się już gotować, zmniejsz ogień. Zamieszaj łyżką wodę, aby zrobić mały wir i w jego środek z jednej miseczki wlej jajko – przy wlewaniu miseczka powinna być możliwie blisko wody. Gotuj 3 minuty, a następnie wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej. Odłóż na ręcznik papierowy, aby zebrał nadmiar wody. Powtórz czynność z drugim jajkiem.



Krok 6

Grzanki posmaruj pastą z awokado, następnie połóż usmażony boczek i jajko w koszulce. Jajko posól. Wszystko na koniec posyp szczypiorkiem lub kiełkami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.