Panna cotta w niecodziennym wydaniu – śmietankowo-czekoladowym, z malinami.
Danie: Deser
Osób: 1
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Podgrzewamy połowę porcji mleka, rozpuszczamy w nim żelatynę. Całość mieszany, aby uniknąć powstawania grudek.
Pozostałą część mleka, śmietankę Łaciatą oraz cukier gotujemy na małym ogniu. Dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Połowę powstałej masy śmietankowej dodajemy do rozpuszczonej czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Do szklanek wlewamy warstwę białej i czekoladowej masy śmietankowej. Pozostawiamy do stężenia na kilka godzin. Przed podaniem ozdabiamy malinami, listkami mięty oraz wiórkami czekolady.
Jeśli chcemy uzyskać efekt skosu, warto szklankę wypełnioną białą masą ustawić w wytłoczce od jajek pod kątem.
Dodaj komentarz