Dwusmakowa panna cotta

Panna cotta w niecodziennym wydaniu – śmietankowo-czekoladowym, z malinami.

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • •250 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • •250 ml mleka
  • •4 łyżki cukru
  • •2 łyżeczki żelatyny
  • •100 g gorzkiej czekolady
  • •100 g malin
  • •listki mięty do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Podgrzewamy połowę porcji mleka, rozpuszczamy w nim żelatynę. Całość mieszany, aby uniknąć powstawania grudek.




Krok 2

Pozostałą część mleka, śmietankę Łaciatą oraz cukier gotujemy na małym ogniu. Dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia.



Krok 3

Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Połowę powstałej masy śmietankowej dodajemy do rozpuszczonej czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.



Krok 4

Do szklanek wlewamy warstwę białej i czekoladowej masy śmietankowej. Pozostawiamy do stężenia na kilka godzin. Przed podaniem ozdabiamy malinami, listkami mięty oraz wiórkami czekolady.



Wskazówki

Jeśli chcemy uzyskać efekt skosu, warto szklankę wypełnioną białą masą ustawić w wytłoczce od jajek pod kątem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.