Sakiewki cielęce z grzybami

Sakiewki cielęce z grzybami są wyjątkowo ciekawym daniem. Cechuje je bardzo unikalny wygląd i delikatny smak. Potrawę można podawać jako przystawkę lub traktować jako ciekawą przekąskę. Idealne na szybki lunch.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg cielęciny z udźca
  • 0,5 kg kurek mrożonych
  • 3 małe cebule
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka pieprzu
  • 3 liście z pora

Przygotowanie

Krok 1

Kurki mrożone wstawiamy do gotowania w wodzie. Gotujemy 10 minut. Następnie odsączamy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, po czym dodajemy do niej kurki. Całość ponownie smażymy (dodając sól i pieprz) przez 4 minuty i odstawiamy.



Krok 2

Mięso kroimy w plastry i ubijamy na dość cienkie płaty. Na płaty mięsa kładziemy smażone kurki z cebulą i zawijamy brzegi w sakiewkę.



Krok 3

Wiążemy grubą dratwą i smażymy ze wszystkich stron. Następnie podlewamy wodą i dusimy. Liście z pora nacinamy na długie wąskie paski i sparzamy je.



Krok 4

Gdy mięso jest dostatecznie miękkie, wyciągamy je i odwiązujemy dratwę. Liście pora używamy do związania sakiewek.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.