 
                    Sakiewki cielęce z grzybami są wyjątkowo ciekawym daniem. Cechuje je bardzo unikalny wygląd i delikatny smak. Potrawę można podawać jako przystawkę lub traktować jako ciekawą przekąskę. Idealne na szybki lunch.
Osób: 4
Czas: Do 1h
 Poziom trudności:  Średnie
                                                                                                                                                                                                                                                  Bez glutenu
                                    
                                                                                                                                                                                                                                                  Bez laktozy
                                    
Kurki mrożone wstawiamy do gotowania w wodzie. Gotujemy 10 minut. Następnie odsączamy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, po czym dodajemy do niej kurki. Całość ponownie smażymy (dodając sól i pieprz) przez 4 minuty i odstawiamy.
Mięso kroimy w plastry i ubijamy na dość cienkie płaty. Na płaty mięsa kładziemy smażone kurki z cebulą i zawijamy brzegi w sakiewkę.
Wiążemy grubą dratwą i smażymy ze wszystkich stron. Następnie podlewamy wodą i dusimy. Liście z pora nacinamy na długie wąskie paski i sparzamy je.
Gdy mięso jest dostatecznie miękkie, wyciągamy je i odwiązujemy dratwę. Liście pora używamy do związania sakiewek.
 
Dodaj komentarz