Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać mielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć. Wlać pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawić. Chwilę dusić, a kiedy sos zgęstnieje odstawić do przestudzenia. Dynię przekroić na dwie równe połówki, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Rozciętą część skropić olejem rzepakowym, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 30 – 40 min. W trakcie pieczenia można sprawdzić widelcem, czy jest już miękka. Za pomocą widelca wyskrobać miąższ dyni zachowując skorupy ze skórki. Dyniowe niteczki wymieszać z sosem bolońskim dodając również starty parmezan. Wszystko dokładnie wymieszać i wypełnić dyniowe miseczki. Na wierzch wcisnąć ser pokrojony w kostki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i zapiekać przez około 20 minut. Można podawać jako samodzielne danie. Smacznego :)
Dodaj komentarz