Dynia makaronowa po bolońsku

Autor:

KuchniaMniam

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 1 dynia makaronowa,
  • 100 g sera typu feta,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2- 4 łyżki tartego parmezanu,
  • oregano,
  • bazylia,
  • papryka słodka mielona,
  • pieprz czarny mielony,
  • sól,
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać mielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć. Wlać pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawić. Chwilę dusić, a kiedy sos zgęstnieje odstawić do przestudzenia. Dynię przekroić na dwie równe połówki, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Rozciętą część skropić olejem rzepakowym, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 30 – 40 min. W trakcie pieczenia można sprawdzić widelcem, czy jest już miękka. Za pomocą widelca wyskrobać miąższ dyni zachowując skorupy ze skórki. Dyniowe niteczki wymieszać z sosem bolońskim dodając również starty parmezan. Wszystko dokładnie wymieszać i wypełnić dyniowe miseczki. Na wierzch wcisnąć ser pokrojony w kostki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i zapiekać przez około 20 minut. Można podawać jako samodzielne danie. Smacznego :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.