Sklepowy pasztet nigdy nie dorówna domowemu. Zwłaszcza tak pysznemu i delikatnemu, jak ten z przepisu. Nie sposób mu się oprzeć, a konfitura żurawinowa idealnie dopełnia smak całości.
Danie: Kolacja
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Ćwiartki z kurczaka gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż do uzyskania przez nie miękkości, po czym oddzielamy mięso od kości. Mięso mielimy z wątróbką, czosnkiem i cebulą.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Do zmielonej masy dodajemy jajka, śmietankę Łaciatą, zioła i przyprawy. Jeśli masa jest zbyt wodnista, delikatnie podsypujemy ją bułką tartą.
Masę mięsną umieszczamy w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszce. Pieczemy ok. 1 godziny.
Danie podajemy z konfiturą żurawinową.
Dodaj komentarz