Zielone ciasto z pewnością zaskoczy każdego swoim wyglądem. Jego podstawowymi składnikami jest biszkopt i matcha, czyli sproszkowana zielona herbata wywodząca się z Japonii. Można wykorzystać ją zarówno do ciast, jak i koktajli.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Białka oddzielamy od żółtek. Do dużej miski wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy i masło. Miksujemy na gładką, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito do osobnego naczynia. Dodajemy je do masy z masła, cukru i żółtek, na przemian z mlekiem.
Na koniec do miski wsypujemy sproszkowaną, zieloną herbatę. Mieszamy tak, by masa była gęsta i gładka.
Białka ubijamy i dodajemy do masy, mieszając łyżką.
Tortownicę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 50 min.
Przed podaniem posypać wierzch ciasta herbatą. Jeśli przygotowujesz ciasto na uroczystość, możesz udekorować je kwiatami, na pewno spodoba się gościom.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Danuta Piecyk
Opublikowany: 2018-04-09 09:23:00
Pięknie wygląda ta zupa :)
Odpowiedz