Ciasto z zieloną herbatą (matcha)

Zielone ciasto z pewnością zaskoczy każdego swoim wyglądem. Jego podstawowymi składnikami jest biszkopt i matcha, czyli sproszkowana zielona herbata wywodząca się z Japonii. Można wykorzystać ją zarówno do ciast, jak i koktajli.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 3 jajka
  • - 1/4 szklanki mleka
  • - 150 g mąki pszennej
  • - 200 g masła
  • - 3/4 szklanki cukru pudru
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • - opakowanie cukru waniliowego
  • - łyżka sproszkowanej herbaty matcha + do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek. Do dużej miski wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy i masło. Miksujemy na gładką, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito do osobnego naczynia. Dodajemy je do masy z masła, cukru i żółtek, na przemian z mlekiem.



Krok 3

Na koniec do miski wsypujemy sproszkowaną, zieloną herbatę. Mieszamy tak, by masa była gęsta i gładka.



Krok 4 

Białka ubijamy i dodajemy do masy, mieszając łyżką.



Krok 5

Tortownicę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 50 min.



Wskazówki

Przed podaniem posypać wierzch ciasta herbatą. Jeśli przygotowujesz ciasto na uroczystość, możesz udekorować je kwiatami, na pewno spodoba się gościom.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Danuta Piecyk

Opublikowany: 2018-04-09 09:23:00

Pięknie wygląda ta zupa :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.