Zupa krem z dyni i białej fasoli

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 puszka fasoli białej
  • 800 g dyni ( po obraniu)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 650 ml bulionu warzywnego
  • Sól i pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki

Dodatkowo:

  • Pestki z dyni
  • Pietruszka karbowana

Przygotowanie

Krok 1

Dynię przekroić na połowę, wydrążyć środek, obrać i pokroić w większą kostkę.



Krok 2

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę, cebulę przesmażyć na oliwie posypaną przyprawami. Do podsmażonej cebuli dodać dynię i czosnek, jeszcze chwilę podsmażyć.



Krok 3

Następnie wlać bulion warzywny, gotować do miękkości dyni. Po tym czasie zblendować zupę.



Krok 4

Fasolę odlać z zalewy, dodać do zupy, razem wszystko zagotować na wolnym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.



Krok 5

Podawać udekorowaną natką pietruszki i posypaną pestkami dyni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.