Dyniowa babka

Autor:

Ela Ślązak

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

ciasto

  • 500g dyni
  • 6 jajek
  • 125g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 25g mąki pszennej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g mielonych migdałów
  • 75g kaszy manny
  • garść suszonej żurawiny
  • garść skórki pomarańczowej

Przygotowanie

Krok 1

Dynię umyć i pokroić na kawałki, usunąć pestki, obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę i ugotować w wodzie do miękkości. Następnie zmiksować i ostudzić. Formę do babki natłuścić i wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jajka ubić na puch, dodać cukier, cukier waniliowy i aromat. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać migdały, żurawinę i skórkę. Na koniec dodać kaszę mannę i puree dyniowe. Masę przełożyć do formy,Piec ok. 55 minut. Po upieczeniu ciasto zostawić na 10 minut w formie, następnie wyjąć z formy i ostudzić



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.