Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie wsypać posiekane pieczarki i dowolnie pokrojoną wędlinę, mieszając smażyć przez kilka minut. Przyprawić do smaku pieprzem i opcjonalnie solą.
Pokruszone drożdże połączyć z cukrem i ciepłą wodą, wsypać 2 szklanki mąki, wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Do wyrośniętego ciasta dodać olej, mus z dyni, sól, oregano i pozostałą mąkę. Wyrabiać do momentu gdy ciasto będzie odchodziło od miski.
Z ciasta uformować 1 dużą lub 2 mniejsze pizze, włożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem, pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Następnie posmarować ketchupem, wyłożyć wcześniej przygotowaną wędlinę z pieczarkami.
Po wierzchu posypać startym na grubej tarce żółtym serem. Blaszkę z pizzą wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika, piec około 12-15 minut.
Dodaj komentarz