Dyniowa pizza z pieczarkami i wędliną

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki musu z dyni
  • 200 ml ciepłej wody
  • 2,5 dag drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • ⅔ łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszone oregano

Dodatkowo:

  • 25 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 20-25 dag wędliny mieszanej
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki ketchupu z czosnkiem i bazylią
  • 10 dag żółtego sera
  • Pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie wsypać posiekane pieczarki i dowolnie pokrojoną wędlinę, mieszając smażyć przez kilka minut. Przyprawić do smaku pieprzem i opcjonalnie solą.





Krok 2

Pokruszone drożdże połączyć z cukrem i ciepłą wodą, wsypać 2 szklanki mąki, wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Do wyrośniętego ciasta dodać olej, mus z dyni, sól, oregano i pozostałą mąkę. Wyrabiać do momentu gdy ciasto będzie odchodziło od miski.





Krok 3

Z ciasta uformować 1 dużą lub 2 mniejsze pizze, włożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem, pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Następnie posmarować ketchupem, wyłożyć wcześniej przygotowaną wędlinę z pieczarkami.





Krok 4

Po wierzchu posypać startym na grubej tarce żółtym serem. Blaszkę z pizzą wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika, piec około 12-15 minut.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.