Dyniowa pizza z pieczarkami i wędliną

4.00
Oceń przepis:

Autor przepisu:

Niezapominajka

Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

8

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten

Składniki

Ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki musu z dyni

200 ml ciepłej wody

2,5 dag drożdży

1 płaska łyżeczka cukru

⅔ łyżeczki soli

3 łyżki oleju

1 łyżeczka suszone oregano

Dodatkowo:

25 dag pieczarek

1 cebula

20-25 dag wędliny mieszanej

2 łyżki oleju

4 łyżki ketchupu z czosnkiem i bazylią

10 dag żółtego sera

Pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1
  • Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie wsypać posiekane pieczarki i dowolnie pokrojoną wędlinę, mieszając smażyć przez kilka minut. Przyprawić do smaku pieprzem i opcjonalnie solą.
Krok 2
  • Pokruszone drożdże połączyć z cukrem i ciepłą wodą, wsypać 2 szklanki mąki, wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Do wyrośniętego ciasta dodać olej, mus z dyni, sól, oregano i pozostałą mąkę. Wyrabiać do momentu gdy ciasto będzie odchodziło od miski.
Krok 3
  • Z ciasta uformować 1 dużą lub 2 mniejsze pizze, włożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem, pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Następnie posmarować ketchupem, wyłożyć wcześniej przygotowaną wędlinę z pieczarkami.
Krok 4
  • Po wierzchu posypać startym na grubej tarce żółtym serem. Blaszkę z pizzą wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika, piec około 12-15 minut.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0