Smażona wieprzowina z cebulą, bakłażanem, marchewką, pomidorem i makaronem ryżowym

Szybkie w przygotowaniu, pięknie prezentujące się na talerzu, smaczne danie obiadowe, które z powodzeniem sprawdzi się zarówno w formie szybkiego rodzinnego posiłku, jak i potrawa dla gości.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 0,5 kg szynki wieprzowej
  • 1 żółta papryka
  • 1 bakłażan
  • 2 marchewki
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 400 g makaronu ryżowego
  • 6 łyżek masła
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Szynkę wieprzową myjemy i kroimy w paseczki. Paprykę kroimy w paseczki, Cebulę drobno siekamy. Bakłażana kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy na plasterki. Natkę pietruszki drobno siekamy, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.



Krok 2

Szynkę obsmażamy na maśle na rumiano. Dodajemy cebulę, paprykę i marchewkę. Dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy bakłażana, pomidory i czosnek. Podlewamy odrobiną wody i dusimy jeszcze ok. 15 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy natkę pietruszki.



Krok 3

Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odcedzamy.



Krok 4

Makaron podajemy z szynką i warzywami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.